5 mýtov o zdraví a zdravej strave
Všetci túžime po dlhom a pevnom zdraví. Preto sa väčšina z nás snaží aj zdravo stravovať a viac športovať. Veď pevné zdravie je snom každého a preto je každá rada dobrá. Alebo nie? Nuž, ako tomu nezriedka býva, nie vždy ide o pravdu. Faktom je, že niekedy máme tendenciu v zdravej životospráve podľahnúť rôznym mýtom. Niektoré z nich sú skoro tak staré, ako človek sám. Ktoré sú tie najznámejšie, si povieme v našom článku.
Mýtus 1: Nepriaznivé účinky kávy
Aj napriek tomuto všeobecne rozšírenému tvrdeniu je však kávička pre mnohých alfou a omegou každého dňa. Našťastie tvrdenie, že káva škodí zdraviu, je mylné. Platí to predovšetkým, ak ide o klasickú zrnkovú kávu upraženú v niektorej dobrej pražiarni kávy.
A v čom konkrétne spočíva omyl v tvrdení o škodlivosti kávy? Najčastejšie sa spája s účinkami kávy na krvný tlak, ktorý sa má požitím kávy zvyšovať. Áno, to je samozrejme v istej miere pravda, avšak ide iba o veľmi mierny a krátkodobý efekt. Hlavne v spojitosti so stimuláciou nervového systému. Je dôležité, aby ste kofeín požívali iba v rozumnej miere (3 až 6 mg na kg telesnej hmotnosti). Ak chcete byť presne informovaný ohľadom množstva kofeínu, ktoré ste za deň prijali, sledujte obsah kofeínu v nápojoch.
Tiež sa často rieši, že či mlieko v káve škodí. Ani to nie je pravda. Jediný efekt, ktorý má mlieko v káve je ten, že sa kofeín z kávy bude do krvného obehu vstrebávať pomalšie. Pokiaľ teda nemáte intoleranciu na laktózu, tak vám mlieko v káve neuškodí.
VEDELI STE, ŽE: Nedávno bolo britskými vedcami v jednej odbornej publikácii poukázané na skutočnosť, že naopak káva má mnohé zdraviu prospešné účinky. A to napríklad v spojitosti s niektorými druhmi onkologických ochorení, kde slúži ako dobrá prevencia. To isté platí aj pre niektoré neurologické ochorenia.
Dopriať si dúšok dobrej kávy vám preto môže podstatne viac pomôcť ako uškodiť. Pozor však na to, aby ste si vybrali iba kvalitnú zrnkovú kávu, ktorá má vysoký obsah antioxidantov, napríklad kolumbijskú kávu Colombia Excelso.
Mýtus 2: Je vhodné jesť ovocie neobmedzene
Pochopiteľne, ovocie je zdravé, a treba ho jesť čo najčastejšie. Ale podobne ako v prípade kofeínu, aj pri ovocí platí, že všetko treba s mierou. Hlavne pokiaľ sa snažíte schudnúť. Ovocie je totiž okrem mnohých vitamínov, antioxidantov a minerálov tiež zdrojom jednoduchých cukrov. A pokiaľ týchto cukrov dostanete do tela veľa, tak nielenže neschudnete, ale skôr naopak – priberiete. A obezita už nie je dobrá pre nikoho. V tomto smere je tiež vhodné uprednostniť ovocie s nižším glykemickým indexom.
Mýtus 3: Sedavé zamestnanie neškodí, pokiaľ si po práci zacvičíme
Ide o veľmi nebezpečný omyl, ktorým sa veľa ľudí utešuje. Celý deň strávený v sedavom zamestnaní a v jednej polohe sa nedá kompenzovať ani cvičením s vysokou intenzitou. Osem hodín sedenia v práci každý deň môže tak veľmi ľahko a nepozorovane viesť k obezite, kardiovaskulárnym chorobám, či cukrovke typu 2. Obyčajne to začína pocitom nepríjemnej bolesti nôh.
Ako to zmeniť a nemusieť si pritom hľadať novú prácu? Úplne vám postačí, ak si počas pracovnej doby začnete striedať pracovné polohy medzi sedením a prácou v stoji. A raz za hodinu sa postavíte a urobíte aspoň zopár krokov po miestnosti. Alebo si zájdete za kolegom namiesto toho, aby ste mu posielali e-mail.
Mýtus 4: Všetky „éčka“ v potravinách škodia
Tomu sa snáď ani nechce veriť, žeby éčka v potravinách neškodili. Nie je však pravda, že všetky „éčka“ škodia. Takmer všetky potraviny sú totiž spracovávané s úmyslom docieliť čo najlepšiu chuť, vôňu a čo možno najdlhšiu trvanlivosť. Avšak nie vždy pod éčkom v potravine nájdeme látku, ktorá je umelá a telu neprirodzená. Ako príklad toho je E101, ktorý predstavuje riboflavín – vitamín B2. A ten určite zdraviu neškodí, práve naopak.
Mýtus 5: Surová zelenina a ovocie sú vždy zdravšie
Tento fakt bude asi tiež trochu šokujúci. Veď z každej strany predsa stále počúvame, že čo nie je surové, to už nemá výživné látky a podobne. A že varením sa ničia vitamíny. Avšak opäť ide len o polopravdu. Je totiž síce pravdou, že surová zelenina a ovocie sú fajn, avšak pozor – neplatí to vždy a pre všetky druhy.
Viaceré druhy zeleniny a ovocia sú vhodnejšie vo varenej podobe. Minimálne v tom, že takto upravené jedlo je ľahšie organizmom stráviteľné, pričom si telo aj vďaka vareniu, dokáže z jedla vziať väčšie množstvo vitamínov a minerálov.
VEDELI STE, ŽE: Pri niektorých druhoch zeleniny si dokonca môžete aj ublížiť, pokiaľ ich vo väčšom množstve skonzumujete surové. Takými príkladmi sú zemiaky a cvikla. Aj napíklad mrkvu, špargľu a kapustu je lepšie konzumovať uvarené.
Na záver si ešte uveďme často diskutovanú tému čokolády. Je škodlivá alebo nie? Pravdou je, že čokoláda v rozumnej miere telu neuškodí, skôr naopak. Kvalitná horká čokoláda pôsobí ako antioxidant a pozitívne vplýva aj na krvný tlak. Poďakujú sa vám cievy aj srdce.
Komerčný článok