Tichý zabijak cukrovka – dá sa vyliečiť správnym jedlom?
Cukrovka vzniká v prípade, že vaše telo nedokáže správne ukladať a využívať glukózu. Ak patríte k diabetikom, určite viete, že najväčším problémom pri tejto chorobe je obvykle stravovanie. Čo teda jesť, aby ste svoju chorobu udržali pod kontrolou, prípadne sa jej úplne zbavili?
Cukrovka prvého a cukrovka druhého typu
Možno ste nevedeli, že nie je cukrovka ako cukrovka. Existuje totiž cukrovka prvého a druhého typu. Tá prvá postihuje skôr deti a mladistvých, začína náhle a často je dedičná, preto jej, bohužiaľ, nezabránime stravou ani pohybom. Je omnoho zriedkavejšia, než cukrovka druhého typu, ktorú si zasa vo veľkej miere môžete uhnať spôsobom života. Bez ohľadu na to, aký typ cukrovky máte, nekontrolovaná hladina glukózy prináša závažné zdravotné problémy, ako kardiovaskulárne choroby, poškodenie ciev, mozgová príhoda, ochorenie obličiek či iné. Dobrou správou je, že pri druhom type cukrovky vám môže vo veľkej miere pomôcť stravovanie, obzvlášť, keď vyskúšate NFI protokol.
Stravovanie na mieru
NFI protokol je stravovací plán, ktorý je založený na rastlinnej potrave vylučujúcej živočíšne výrobky. Stravovanie tak pozostáva zo strukovín, orechov, semien, ovocia a zeleniny. Mal by byť šitý na mieru každému diabetikovi, podľa veku, pohlavia, výšky, hmotnosti a pridružených diagnóz. Vďaka takémuto stravovaniu môžete ovplyvniť nielen hodnoty cukru v krvi, ale aj zníženie hmotnosti či dokonca úpravu liečby. Dôvod je jednoduchý: sú to chemické reakcie. Keď medzi sebou takto jednotlivé zložky potravín chemicky reagujú, výsledkom je odbúravanie tuku v tele, ich metabolizmus a úprava inzulínovej rezistencie.
Rastlinná strava päťkrát do dňa
Diabetická diéta sa primárne zameriava na zníženie príjmu sacharidov. V praxi to vyzerá tak, že pri klasickej diabetickej diéte vylúčite zo stravy všetko sladké (ovocie, obilniny a iné) a najviac prijímate práve živočíšne produkty, ale v dôsledku ich konzumácie stúpa zlý cholesterol. Pri NFI protokole prijímate výlučne rastlinnú stravu a môžete sa najesť päťkrát denne dosýta, dokonca s obmedzením konzumujete aj sacharidy. Na Slovensku je momentálne táto diéta v štádiu štúdie a ak ju chcete vyskúšať, nemali by ste mať závažné ochorenia obličiek a pečene alebo potravinovú intoleranciu či alergiu, s výnimkou celiakie a intolerancie laktózy.